Mer information

Mer information

Demensförbundet

Demensförbundets hemsida, där du bland annat kan läsa om hur det är att leva med demens och att vara anhörig till en person med demens. Här kan du även hitta information om referensmaterial. Framtidsfullmakt, viktigt att tänka på. Vem som kan upprätta en framtidsfullmakt. Vem får bevittna. Samt vad framtidsfullmakten omfattar och vad den inte omfattar. Här kan du även ladda ner blanketten på en pdf fil. Tänk på att när du skriver ut blanketten så ange tvåsidigt i skrivaren så att du får en blankett med fram och baksida. Här finns information om samtycke. 

E-postförfrågningar av rådgivningskaraktär kan skickas till radgivning@demensforbundet.se. Aktuell rådgivare bevakar och besvarar den E-post som inkommer under veckan.


Kalmar kommuns Vård- och Omsorg.

Är du orolig för någon anhörig eller närstående som du tror börjar bli dement och ser att hen behöver mer stöd och hjälp kan du gå in på denna länken och hitta kontakt till en biståndshandläggare för demenssjuka som kan se till att personen får den hjälp som krävs. Här kan du även få kontakt om någon behöver kortidsboende eller särskilt boende. Kontakta Kalmar kommun växel tel: 0480-45000 och be att få tala med biståndshandläggare för demenssjuka.  Eller gå in på Kalmar kommuns hemsida.

Vård- och Omsorgsprogam för demenssjuka i Kalmar Län

Ett väl genomarbetat demensprogram som regionen och kommunerna  i Kalmar Län har rekommendationer över hur de ovanstående skall arbeta och listor över vem som gör vad. Hittar du om du söker på demensprogram kalmar län. 


Läkemedelsfrågor

I läkemedelsfrågor är det bra att vända sig till ett apotek och tala med en farmaceut eller gå in på e-hälsomyndigheten.  https://www.ehalsomyndigheten.se eller Läkemedelsupplysningen på

https://www.lakemedelsverket.se/sv/lakemedelsupplysningen.

Ung Anhörig

Är du ung anhörig och behöver mer information och stöd kan du ringa Unga nätverket,

Lundavårdsgruppen. Lotta Olofsson mob nr 08-437 59338 eller mob nr 076 825 3580. 







Demens på filmduken.

För den som villl se film om demens eller Alzheimer finns nu fyra filmer som tar upp ämnet i olika perspektiv. Det finns både berättat från anhörigas förhållningssätt men också om att kunna se sjukdomen genom den demenssjukes ögon.

----------------------------------------------------------------------------------------Bra informativa filmer

Film 1.

Falling

John Peterson bor med sin partner i södra Kalifornien när han besöks av sin kornservativa far, Willis. Hans pappa är i tidiga stadierna av demens och behöver flytta ifrån den gård där han bor helt isolerat och där John har vuxit upp. Trots Johns bästa avsikter kolliderar deras två mycket olika världar och Willis envisas med att inte ändra sin livsstil. (Se Falling på Viaplay, SF Anytime eller iTunes).


Film 2.

Relic

När mamma Edna rapporteras försvunnen från sitt förfallna hem, återvänder hennes dotter och barnbarn för att hitta henne. De finner ledtrådar om hennes tilltagande demens i huset och när Edna plötsligt dyker upp igen är hon inte sig lik. Ednas beteende blir alltmer ombytligt och de upptäcker en hemsk närvaro som hänger över hemmet och tar över Ednas sinne. (Relic finns att streama på SF Anytime).


Film 3.

Supernova

Intim och naken berättelse om kärlek, sorg och tidig demenssjukdom. Filmen utspelar sig i fantastiska miljöer på den engelska landsbygden och de två huvudrollsinnehavarna Colin Firth och Stanley Tucci lyfter filmen tillsammans med et väl genomarbetat manus. (Har svensk biopremiär den 3 september 2021).